Het 5S-Model: Soorten

Soorten
libellenlarf
Libellenlarve in het Nartheciumbeekje (L.)

Soorten of biologie

Verschillen in milieufactoren zorgen voor variatie in levensom­standighe­den voor organismen in het watersysteem. De organis­men en de ge­meenschappen waar ze deel van uitmaken worden aangeduid met de term soorten. Soorten zijn vooral responsvariabelen, die reageren op de patronen en processen in milieufactoren stroming, structuren en stoffen. Echter, sommige soorten oefenen zelf invloed uit op de milieufactoren, wat ze sturend maakt. Daarnaast reageren soorten ook op elkaar, de biotische interacties, bijvoorbeeld via predatie, competitie en concurrentie, wat voor sommige soorten net zo belangrijk kan zijn als de respons op het milieu.

Interactieschema soorten. In het kader staan de milieufactoren binnen de hoofdgroep en hun onderlinge relaties, buiten het kader de verbindingen met andere groepen. Vetgedrukte begrippen in groen duiden ecologische sleutelfactoren aan.

Direct met biologische factoren samenhangend zijn de processen die tot de toestand van dergelijke factoren leiden, of die de toestand van andere factoren bepalen. In de tabel worden enkele voorbeelden gegeven van hoe processen doorwerken in het 5S-model van biologie naar morfologie, chemie en biologie.

Voorbeelden van de doorwerking van biologische hoofdprocessen op processen en werkingsschaal.

Hoofdprocessen5-SEffecten op processenSchaalEcologische responsfactor
Abiotische processen    
VerstoringHydrologie Morfologie Chemie Biologieweerstand en veerkracht alle groepen gevoelig voor invasiviteit
Stromingsprocessen    
Doorstroming uitwisselingM/Lconnectiviteit
Biologische processen    
Productie-decompositieMorfologie Chemie BiologievoedselwebM/Lalle groepen
ConcurrentieMorfologie Chemie Biologievoedselweb, habitatMalle groepen
SuccessieMorfologie Chemie Biologiebodemontwikkeling macrofytengroeiM/Lsubstraat, organisch materiaal zuurstof alle groepen
 BiologiediversificeringM/Lalle groepen

Verder lezen

Verdonschot P.F.M. et al. (red.) (1995): Beken stromen. Leidraad voor ecologisch beekherstel. Werkgroep Ecologisch Waterbeheer, subgroep Beekherstel, WEW-06. Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, STOWA 95-03, Utrecht. 1-236.

Verdonschot, P. F. M., & Verdonschot, R. C. M. (2021). Ecologische systeembenadering en ecologische systeemanalyse (KIWK No. 2021-29). Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA).

Piet Verdonschot
Piet Verdonschot

Piet Verdonschot is al meer dan 40 jaar werkzaam in de aquatische ecologie en heeft jarenlang de onderzoeksgroep Zoetwaterecosystemen van Wageningen Environmental Research (WUR) en de bijzondere leerstoel Wetland Restoration Ecology bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (UvA) geleid. Deze ervaring wordt via AquaScape beschikbaar gesteld.